![]() |
מערכת 'דוס מיוזיק'.
"כי בנו בחרת", נולד כפס הקול של ההצגה הנושאת שם זה מאת יוכי ברנדס. האלבום הוא אוסף של שירים שהם עיבודים מיוחדים לכתבי קודש בלחניו של אורי וידיסלבסקי ובביצועם של חזנית אורתודוכסית, זמר חרדי לשעבר וזמר אתני שהחל דרכו בתאטרון. תוצאת הפרויקט, שזמן הפקתו נמשך יותר מארבע שנים, היא תפילות שמיימיות בפרשנות חדשה. שילוב נדיר בין קצוות תרבותיים: בין דתי לחילוני, בין אשכנזי למזרחי, בין מסורת לחדשנות.
המילים של "אשא עיניי" ששר מני פיליפ, לקוחות מספר תהילים, פרק קכא פסוקים א-ד. כמו האלבום "כי בנו בחרת" כולו, שמילותיו לקוחות מהמקורות ולחניו משלל עולמות.
ההצגה "כי בנו בחרת" שכתבה יוכי ברנדס וביים איציק ויינגרטן הפכה כמעט בין לילה לאחת ההצגות המצליחות של התיאטרון הישראלי. המחזה מעלה סוגיות של זהות יהודית ובוחן אותן מקרוב.
במרכז הבמה עומד בית כנסת ומתוכו בוקעות תפילות המלוות את גיבורי המחזה בכל מעשיהם. התפילות הלקוחות מכתבי הקודש הפכו למוזיקה יהודית מרתקת בידיו של המלחין אורי וידיסלבסקי, אחד המלחינים הבולטים בארץ בתחום התיאטרון והמחול. אורי כתב מוסיקה ליותר מ200 הצגות תיאטרון, 20 סרטי קולנוע בארץ ובארה"ב ,ול 20 מופעי מחול חלקם מבוססים על המוסיקה שלו.
בין עבודותיו המוכרות: פסקול הסרט "שחור", "מכתוב", "ארץ חדשה". מופעי מחול "תא" עם עידו תדמור "דירת שני חדרים" ומחזות רבים ביניהם: "גורודיש", "משרתם של שני אדונים", "מנדרגולה", "מסילה לדמשק", "רוחלה מתחתנת", "אנדה" ועוד רבים וטובים. השיר המוכר "חורף 73" אותו הלחין הפך מזמן לנכס צאן ברזל של התרבות הישראלית. החיבור בין הישראליות השורשית לבין התרבות היהודית הינו המוטיב עיקרי ביצירתו של אורי לאורך השנים, חיבור שהבשיל וקיבל את עוצמתו המלאה בדיסק הנוכחי.
מני פיליפ ששר את "אשא עיניי" הוא חרדי לשעבר שהיה אחד הזמרים הבולטים במגזר החרדי עד שנטש את הדת בגיל 32. מאז עבר לבימוי סרטים, ביניהם הסרט הדוקומנטרי "ויהי חושך ויהי אור" המגולל את חזרתם בשאלה של אחיו ושלו. כעת, הוא חוזר לשירה ולמוזיקה, בה לא עסק מאז חזרתו בשאלה ועד תחילת העבודה על הפרויקט.
עדי ארד גרוס, חזנית אורתודוכסית המופיעה על במות כבר 20 שנה. גדלה בבני ברק, בת להורים מהמגזר הדתי לאומי ולמדה הלחנה, פיתוח קול, נגינה ואופרה החל מגיל 7. עלתה לבמה לראשונה בגיל 15 כשהשתתפה במחזמר שיער ומאז הספיקה להופיע במחזות זמר כמו "כל נדרי", "הרוטשילדים", והעלתה מופע יחיד בשם "ואני תפילתי" המשלב מוזיקה יהודית עם ג'אז בלוז ומוזיקת נשמה. כיום מתגוררת בפתח תקווה, נשואה ואם לבת.
יגאל מזרחי החל את דרכו בבית הספר בית צבי, ומאז כיכב במחזות זמר כמו "שיער" ו"יוסף וכתונת הפסים". מזרחי זנח את התאטרון לטובת חיבור אישי חזק למוזיקה שורשית. למד מוזיקה שורשית בבר אילן, עובד על תקליט אתני ומנחה "קהילות שרות פיוט" של מסורות מזרחיות שונות. בנוסף הוא חבר בשני הרכבים אתניים, "דבקה פנזטיה", ו"אנסמבל יאמן".
על הקשר לדת מספר יגאל כי במשך כמה שנים חווה סוג של חזרה בתשובה, במהלכן למד קבלה. בזמן האחרון התרחק מהדת, אבל הדיאלוג היהודי נותר.
כינור: נמרוד נול,
גיטרות ומנדולינה: אבי סינגולדה,
כלי נשיפה: פטר וורטהיימר,
אקורדאון: איליה מגלניק,
כלי הקשה: גדי סרי.
גועל נפש לתת במה לאנשים האלה ששרים את שם השם כשקרחתם גלויה ומלאה באפיקורסות...
השבמחקשטויות!
השבמחקראינו את יגאל מזרחי בהצגה " כי בנו בחרת" והרגשנו ששכינת אלוקים שורה עליו. הקול שלו מדהים, מרגש ונוגע ומחבר אותך ליהדות בצורה הכי יפה שיש.
אלוקים לא רק בכיפה ובשביס